torstai 11. huhtikuuta 2013

Macarons au Citron

Sitruunaiset HUIPUTUS-macaron-leivokset! 



Nyt kävikin köpelösti, mutta vain ensimmäisellä kerralla! Valkuaisvaahto jäi liian löysäksi, jota seurasi ikävien tapahtumien sarja, mikä johti ensimmäisten macaron-leivosten epäonnistumiseen. Tämä oli odotettavissa, varsinkin, kun uunimme on antanut useasti merkkejä siitä, että normaalit paistoajat eivät hänelle riitä ja nämä jäivät myös raa'aksi. Pöh. 

Suunnittelin jatkavani yrityksiäni ensi viikolla, mutta en pystynyt jättämään asiaa sikseen vaan pyöräytin illalla uuden satsin, puolikkaan tällä kertaa, vaikka mies oli yhtiökokouksessa ja molemmat lapset hereillä?! Amos oli hyvä apuri....

Ensimmäiseen satsiin olin vanhentanut valkuaiset ja antanut niiden lämmetä, niin kuin ohjeissa sanotaan. Toiseen satsiin otin suoraan jääkaappikylmiä munia, eikä muutkaan kohdat menneet ihan oppikirjan mukaisesti. 

Heti alussa tulikin pulma vastaan. Mantelijauhetta oli liian vähän. Noooo, laitoinpa sitten perunajauhoja mantelijauheen sekaan, saattaakohan siitä johtua hyvin nousseet leivokset? ;)

Macarons au citron (n.18kpl valmiita leivoksia)

55g (1,5-2kpl) kanamunavalkuaista
2rkl sokeria
100g tomusokeria siivilöitynä
30g mantelijauhetta siivilöitynä
20g perunajauhoja

1prk MacKays Lemon Curd 

Suosittelen käyttämään keittiövaakaa mittaamisessa ja laittamaan leivinpaperin ja pursotuspussin valmiiksi odottamaan. Pursottamiseen kannattaa käyttää noin 8mm pyöreää tyllaa tai leikata pussiin sen kokoinen reikä. Kananmunanvalkuaiset vaahdotetaan ja kun vaahto on alkanut muodostumaan sekoitetaan sokeri, lusikallinen kerrallaan, taikinan joukkoon. Vaahdosta tehdään kovaa marenkia (Leila bakar -ohjeiden mukaan, monissa ohjeissa pitäisi jättää löysemmäksi?)

Tomusokeri ja  mantelijauhe, sekä perunajauhot sekoitetaan keskenään ja lisätään kerralla marenkivaahdon joukkoon. Taikina sekoitetaan tasaiseksi lastalla nostellen. Mitä enemmän sekoittaa, sitä löysempää taikinasta tulee ja ilmeisesti sitä suurempi riski on leivospohjien epäonnistumisessa.

Valmis taikina lapataan pursotuspussiin ja tehdään pieniä kahden euron kolikon kokoisia nappeja leivinpaperille. Jossain oli kikka piirtää ympyrät valmiiksi ja tätä suosittelen ensikertalaiselle, sillä omistani tuli aivan liian isoja (niistä epäonnistuneista). Lekuella on ihana macaron-setti myynnissä, pitää ehkä harkita jos näitä innostuu tekemään!

Napit jätetään huoneenlämpöön asettumaan noin 25 minuutiksi. Pintaa kannattaa vielä koittaa, että on varmasti hieman kuorta muodostunut. Minulla nämä olivat keskitasolla uunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia. 15 minuuttia on liian vähän ja 20 minuuttia hieman liikaa, olisikohan optimi ollut sitten se 17 minuuttia? 

Valmiit pohjat näyttivät kauniilta, mutta olivat hieman kuivahtaneita sisältä. Saa nähä onko täytteenä käytetty lemon curd -tahna kosteuttanut leivokset. Tällä hetkellä ovat täytettyinä rasiassa jääkaapissa odottamassa perjantaibrunssia!

Jos ostan sokerilämpömittarin, voisi koittaa tehdä macarone-leivoksia, joiden sössiminen ei ilmeisesti ole yhtä helppoa! :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti