maanantai 4. maaliskuuta 2013

Valkosipulisämpylät!



Kolea maanantaiaamu ei sopinut Reealle ulkoiluun, niin päätettiinkin Amoksen kanssa leipoa valkosipulisämpylöitä! Yleensä sämpylöistäni tulee liian kovia, niin päätin tällä kertaa koittaa välttää jauhojen ylikäyttöä. Muutenkaan aikaa ei nyt riittänyt sämpylöiden pyörittelyyn, koska pikkuherran kärsivällisyys ei ole vielä parasta luokkaa, niin päätin tehdä neliösämpylöitä, levittämällä taikinan suoraan leivinpaperille neliöksi ja siitä leikkaamalla osiin.




Valkosipulisämpylät 9 kpl

5dl maitoa lämmitettynä 42 asteiseksi
1pss kuivahiivaa
5dl kaurahiutaleita
5 valkosipulinkynttä murskattuna
1tl suolaa
hieman alle 0,5dl ruokosokeria
100g leivontamargariinia
7dl vehnäjauhoja


Lämmitettyyn maitoon lisätään kaurahiutaleet, sekä kuivahiiva sekoitettuna 1 desilitraan jauhoja. Seos laitetaan liinan alle kohoamaan lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen 20 minuutiksi, kunnes alkaa kuplimaan.

Seokseen lisätään valkosipulit, suola ja sokeri ja sekoitetaan tasaiseksi. Seuraavaksi mukaan ensin 3dl ja sitten sulatettu leivontamargariini ja sen jälkeen loput jauhoista. Itse tein tämän yleiskoneella, mutta muuten taikina pitäisi alustaa käsin, jotta saadaan tasaista.

Taikina kaadetaan suoraan leivinpaperin päälle ja siitä muotoillaan neliö, noin 30x30cm. Seuraavaksi leikkasin taikinan 9 osaan ja jätin liinan alle kohoamaan 20 minuutiksi. Tässä vaiheessa onkin hyvä laittaa uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kohonneet sämpylät voidellaan vedellä ja niiden päälle voi ripotella vielä kaurahiutaleita. Sämpylät paistetaan uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia uunista riippuen. Valmiit sämpylät voi sitten murtaa isosta neliöstä ja ai että maistui hyvältä lounaan kanssa lämpiminä!

Näistä tuli aika valkosipulisia, että jos ei kauheasti halua makua, suosittelen vähentämään kynsien määrää esimerkiksi kahteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti