lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pääsiäisen Sitruunapiiras



Pääsiäiseksi piti keksiä jotain raikasta ja sitähän sitruuna on! Sitruunapiiras marenkikuorrutteella lähti sitten kokeiluun. A tuli kipeäksi ja halusi viettää aikaa vain sylissä, niin tulipas sitten taas Manduca-kantoreppu käyttöön. Voitaikinan sentäs ehdin tehdä A:n päikkäreiden aikana, mutta sitten vauva kyytiin ja leipomaan.

Pohja

(20cm irtopohjavuoka)

100g voita
2dl jauhoja
1rkl sokeria
1rkl vettä

Uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi. Nypi voi, jauhot ja sokeri sekaisin. Unohdinpa taas ottaa voin sulamaan, niin sulatin mikrossa 10 sekuntia ja että kun olikin helppoa tehdä taikinaa. Seokseen lisätään vesi ja alustetaan taikinapalloksi. Taikina painellaan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja paistetaan uunissa noin 20 minuuttia.

Täyte

2 ison sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
4 keltuaista
4dl vettä
4rkl perunajauhoja
1,5dl sokeria
2,5rkl voita

Erottele keltuaiset ja ota myös valkuaiset talteen päällisen marenkikuorrutetta varten. Laita kaikki aineet kattilaan ja sekoittele kunnes seos sakeutuu ja muuttuu sopivan kiinteäksi. Levitä täyte pohjan päälle ja siirry marengin valmistamiseen.

Marenki


4 valkuaista
1dl tomusokeria

Vaihda uunin lämpö 175 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sekaan tomusokeri. Kenwoodilla tämä kävi niiiiin näppärästi!! Levitä marenkiseos täytteen päälle ja laita piiras uuniin noin 5-8 minuutiksi tai kunnes marengin pinta on ruskettunut. Tälläisen kuorrutemarenginhan ei pidä muuttua kovaksi marengiksi, vaan kuuluu jäädä pehmeäksi, helposti leikattavaksi kuorruteeksi.

Jäähdytä hyvin ennen kun laitat jääkaappiin. Parastahan tämä on kylmänä. Itse mogasin ja laitoin, kaikkien ohjeiden vastaisesti, hieman lämpimänä jääkaappiin ja eiköhän tuo täyte ruvennut vähän vuotamaan nestettä. No ei vaikuttanut ainakaan makuun!

Ihanan sitruunaista tuli! Äiti ja isi pääsivät tätä maistamaan kyläillessään. Mieskin on vihdoin aloittanut herkuttelun, kovan painostuksen jälkeen ja suostunut maistelemaan tuotoksiani. Yllätykseksi hänkin on tykännyt näistä makeista leipomisista, vaikkei mikään herkkusuu olekaan! Jee, olen saanut rikostoverin näihin herkutteluhetkiin!

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti