lauantai 5. lokakuuta 2013

Maapähkinävoijuustokakku!
















Tällä viikolla sain toivomuksen jostain maapähkinävoiherkusta ja mietin vaihtoehdoiksi jonkin näköisiä kuppikakkuja tai juustokakkua. Juustokakkuun taas kallistuin sen kuljetushelppuden vuoksi. :) 

Etsiskelin vähän osviittaa netistä tälläiseen hyydytettävään maapähkinävoikakkuun, mutta silmiini osui vain sama Nigellan resepti, mitä monet olivat käyttäneet. Tämä oli uunissa tehtävä juustokakku ja halusin hyydytettävän, joten kokeilemalla sitten mentiin. 

Maapähkinävoi on aika suolasta, joten mikäs sopisikaan paremmin juustokakun pohjaksi, kun suklainen brownies-pohja. Tein sitä suunnilleen samalla ohjeella kuin muihinkin juustokakkuihin ja nämä kaksi kerrosta sopivat keskenään ERITTÄIN hyvin yhteen! Koko kakku meni yhdessä päivässä. Ensin brunssilla herkuteltiin ja illalla tuli vieraita, joiden kanssa pisteltiin loput poskeemme. ;)

Sitten sitä ohjetta, että pääsee muutkin nauttimaan tästä törkeän herkullisesta kakusta!

Brownies-pohja 20cm irtopohjavuokaan

100g leivontasuklaata
100g voita
2 kanamunaa
1,5dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1rkl cacao-jauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa 

Vuokraa irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla. Sulata kattilassa leivontasuklaa ja voi ja anna jäähtyä. Sekoita kulhossa kanamunat ja sokeri. Lisää loput kuivat jauheet ja sekoita tasaiseksi. Lopuksi lisää joukkoon sula suklaa ja voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada irtopohjavuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Jos haluat mudcake-tyyppisen pohjan, älä paista ainakaan yli 20 minuuttia. Laita jääkaappiin jäähtymään kylmäksi.

Maapähkinävoijuustokakku

2dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
noin 1,5dl maapähkinävoita (oman maun mukaan maistellen)
2rkl fariinisokeria

3liivatelehteä
tilkka maitoa

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja maapähkinävoi. Makeuta fariinisokerilla. Itse laitoin noin 2rkl ja se oli aika sopiva.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata kattilassa maitotilkan kanssa. Kaada ohuena nauhana seoksen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita vielä tasaiseksi. Kaada jäähtyneen brownies-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään, mieluiten yön yli.

Jos haluaa juustokakun reunasta kauniimman, niin sitten kannattaa käyttää reunakalvoa leivinpaperin sijaan. Mutta reunakalvoahan ei voi sitten uuniin laittaa, eli se täytyy laittaa vasta browniesin valmistamisen jälkeen! Tai jättää ilman mitään ja voidella vähän irtopohjavuoan reunaa öljyllä. Olen itse vaan kokenut nyt tuon leivinpaperin niin helpoksi, vaikka lopputulos ei ehkä ole kaunein. 

Tarjoilupäivänä koristelin vielä kermapursotuksilla ja kermavaahto sopi myös kakun makuun hyvin, olisi siis voinut ehkä laittaa enemmänkin!

Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, jos tykkää pähkinöistä ja etenkin peanut butterista! Huh mitä herkkua.




2 kommenttia: